Artes Strategic Research

Doktorander i realtid

ARTES är en nationell strategisk satsning på realtidsforskning som stöds av stiftelsen för strategisk forskning (SSF). Verksamheten är fokuserad på forskarutbildning och forskning i samarbete med svensk industri. ARTES utvidgar nu sin verksamhet med sex nya forskningsprojekt och söker därför nio doktorander enligt följande:

Utveckling av heterogena multiprocessorsystem för realtidsapplikationer

En av doktorandtjänsterna placeras vid Institutionen för datavetenskap (IDA), Linköpings universitet, och kommer att knytas till projektet "Utveckling av heterogena multiprocessorsystem för realtidsapplikationer". Tyngdpunkten i forskningsarbetet kommer att ligga på utveckling av designmetoder och verktyg för heterogena system i telekomapplikationer, bestående av ett flertal programmerbara processorer samt hårdvara. Metoder för att stödja val av systemarkitektur som optimalt passar en given applikation kommer att undersökas. Viktiga aspekter på forskningen berör utveklingen av estimeringsverktyg för prestanda och kostnad, lika väl som studier av alternativ för schemallägning i inbyggda system bestående av både hårdvara och programvara.

Upplysningar lämnas av dr. Petru Eles, tfn 013-281396, e-post petel@ida.liu.se, prof. Zebo Peng, tfn 013-282067, e-post zpe@ida.liu.se, eller forskningssekretarare Lillemor Wallgren, tfn 013-281480, e-post lew@ida.liu.se.

Ansökan ställs till Registrator, Linköping Universitet, 581 83 Linköping senast 981023. Ange dnr LiU 1262/98-32.

Samkonstruktion hårdvara/mjukvara

En av doktorandtjänsterna placeras vid Institutionen för datavetenskap (IDA), Linköpings universitet, och kommer att knytas till projektet samkonstruktion av hårdvara och mjukvara för realtidssystem. Projektet syftar till att utveckla teknik för utformning av realtidssystemarkitektur samt metoder och verktyg för att hjälpa konstruktörer att avgöra vad som skall implementeras i hårdvara respektive mjukvara.

Upplysningar lämnas av prof. Zebo Peng, tfn 013-282067, e-post zpe@ida.liu.se, Dr. Anders Törne, tfn 013-282365, e-post ato@ida.liu.se, eller forskningssekreterare Lillemor Wallgren, tfn 013-281480, e-post lew@ida.liu.se.

Ansökan ställs till Registrator, Linköpings universitet, 581 83 Linköping senast den 20:e februari 1998. Ange dnr LiU 84/98-32.

ARTES handlar om realtidssystem, dvs datorsystem vars korrekthet inte bara beror på vilka data som produceras, utan även när dessa data görs tillgängliga. Realtidssystem är ofta centrala delar i större system, med ansvar för styrning och reglering. En mycket stor del av svensk industri utvecklar produkter med realtidssystem som viktiga komponenter. Som exempel kan nämnas ABB , Ericsson, SAAB och Volvo.

ARTES huvuduppgift är att öka antalet forskarutbildade med realtidsprofil. Detta görs dels inom en forskarskola som erbjuder kurser över hela landet, dels genom stöd till avhandlingsprojekt, som i de flesta fall kommer att genomföras i samverkan med industrin. ARTES kommer dessutom att stödja personrörlighet, bl.a. ge högskoleforskare möjlighet att delta i industriella projekt och ingenjörer från industrin möjlighet att tillbringa perioder vid någon högskola.

Ytterligare information om ARTES och SSF kan erhållas via http://www.artes.uu.se/


Last modified : 1998-01-21
Hans Hansson